• 21 EKİM
  • 2017

YETENEK HARİTASI PROJESİ

Öğrencilerimizin yetenek ve ilgi alanlarını bilimsel veriler yardımıyla tanıyarak gelişimini desteklemek amacıyla yetenek haritaları çıkarılıyor. Yetenek haritalarının çıkarılmasının ardından veli ve öğrenciler yetenek danışmanlığı görüşmelerine davet edilecek.

“Her bireyin yetenek, ilgi ve yönelimlerine uygun eğitim alma hakkı vardır” fikrinden yola çıkarak oluşan Yetenek Haritası Projesi’ni Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Dr. Oktay Aydın ile hayata geçiriyoruz. Aydın ile birlikte gerçekleştirilen çalışma kapsamında 7 ve 8. sınıflar ile Çakır Lisesi hazırlık sınıfları öğrencilerinin yetenek haritaları oluşturulacak. Her çocuğun yetenekleri doğrultusunda geleceğe hazırlanması için çıkarılan yetenek haritaları ile öğrencilerimizin Sözel-Dil Yeteneği, Mantıksal-Matematik Yeteneği, Görsel-Uzamsal Yeteneği, İşitsel-Müzikal Yeteneği, Sosyal-Kişilerarası İletişim Yeteneği, Kişisel-Özedönük Yeteneği, Bedensel-Kinestetik Yeteneği, Doğa Yeteneği ölçümlenecek.

Çalışma öncesinde, öğrencilerimizle bir araya gelen Yrd. Dr. Oktay Aydın, yetenek ölçümlemesi ile ilgili kavramları açıklarken, “Yetenek haritasının amacı üstün yetenek değil baskın yetenek kavramıdır” dedi. Aydın, öğrencilerin baskın yeteneklerinin ortaya çıkarılmasının geleceğe dair neler yapabileceklerinin yol haritaları olacağını vurgularken, öğrencilerimize hitaben, “Ben sana, senin kendini tanıman için bilimsel bir bilgilendirme yapıyorum” dedi. Yeteneğin doğuştan geldiğini, ilginin ise sonradan geliştiğini ve zamana göre değişebildiğini bildiren Yrd. Doç. Dr Oktay Aydın, çalışmanın yıllık periyotlarla yenilendiğini, bunun takibinin lise ve üniversite seçiminde doğru yönlenmeye katkı sağladığını belirtti.